ДНЕС

Министър Захариева: Газификацията на домовете в България ще подобри качеството на въздуха

„Фактът, че само три процента от домакинствата в България са газифицирани и желанието ни да работим за подобряване качеството на въздуха предоставят сериозен потенциал за развитие на бизнес отношенията и за инвестиции от страна на Азербайджан в България.“ Така министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира по време на пресконференция с колегата си от Азербайджан Елмар Мамадяров идеята страната му да участва в газификацията на домакинствата у нас. Тази възможност бе първо обсъдена от премиерите на двете страни по време на работното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Баку в началото на годината.

„Заедно с доставките на природен газ за България, които започват от 2020 г., ще има и друго развитие“, каза министър Мамадяров. Той посочи, че азербайджанската компания СОКАР има голям опит в газификацията и потвърди, че българското правителство е заявило интерес в тази посока. Елмар Мамадяров е на официално посещение в България, по време на което разговаря с президента, председателя на парламента, премиера и министрите на енергетиката и транспорта.

Азербайджанският гост заедно с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева даде начало на първата сесия от Стратегическия диалог между двете страни. Той бе договорен през 2015 г. Неговата цел е да задълбочи и развие отношенията между България и Азербайджан в различни аспекти.

„Днес обсъдихме въпроси от областта на икономиката, енергетиката, транспорта и други, – посочи пред медиите министър Захариева. – Разбрахме се да използваме огромните възможности, които все още не сме оползотворили напълно.“ Тя допълни, че търговията между двете страни неизменно нараства, като през 2017 г. стокообменът е с 48% повече от предходната година.

Като поздрави азербайджанския си колега за началото на практическата дейност на Стратегическия диалог, тя допълни, че за България е също важно споразумението за стратегическо партньорство между Азербайджан и ЕС да бъде финализирано възможно най-скоро. „Надяваме се това да стане преди изборите за европейски парламент следващата година“, пожела министър Захариева.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top