ТРИБУНА

Какво скри Министерството на културата в един проект за 3.7 млн. лв.

Вчера, точно месец след официалното начало на новата учебна година, възпитаниците на варненското училище по изкуствата „Добри Христов“ най-сетне успяха да влязат в час. Причина за закъснението стана фаталното изоставане със сроковете на проекта за реконструкция и модернизация на училището. Той е на стойност почти 3.7 млн. лв., като 550 хил. лв. от тях са осигурени от националния бюджет. Останалите са безвъзмездно финансиране по програма „Региони в растеж“ на Европейския съюз.

 

Отлагано на няколко пъти, началото на занятията в училището стана повод за многобройни сигнали и въпроси, изпращани до Министерството на културата, което е негов принципал. Сигнали бяха изпратени до Министерството на образованието и Регионалното управление на образованието във Варна, но всички те получаваха един и същи отговор – информация за причините, довели до едномесечното закъснение на учебната година, ще бъде дадена на специална пресконференция.

 

Когато й дойде времето.

 

Във вторник тя все пак се състоя. Но се оказа, че е организирана като детайл от мерките за публичност по изпълнението на проекта за ремонт на училището. По тази причина присъстващите на пресконференцията отговориха набързо само на част от въпросите за проблемите около проекта.

 

Въпросите на „Дневник“, изпратени по същия повод и преди повече от седмица до министерствата на културата и образованието, също останаха без отговори. Затова се наложи те да бъдат търсени в Регистъра на обществените поръчки. А там, оказа се, информацията бе повече от очакваната.

 

Организирането на тръжните процедури по възлагането на обществените поръчки за реконструкция, ремонт и преоборудване на училището са започнали още на 26 октомври 2016 г., показа справка в архива на регистъра. Част от тези дейности са били възложени с договор едва в края на лятото т.г. Какво точно се е случвало през цялото това време вероятно знаят само в Министерството на културата. Но, както ще стане ясно и по-нататък в този текст,

 

това не са единствените тайни по случая,

 

пазени от администрацията на Боил Банов.

 

Стойността на поръчката за същинските ремонтни работи е малко над 2.1 млн. лв. без ДДС. Тя е спечелена от консорциума „Елит – Пътстрой“, в който влизат две дружества. Това са едноличните „Пътстрой – Варна“ и „Елит пътища“.

 

През друга еднолична компания – „Пътно поддържане 2003“, собственик на „Пътстрой – Варна“ е Ангел Дерменджиев. Неговото име нашумя през август 2011 г., когато той беше задържан в полицейска акция, за която от МВР съобщиха, че е предприета по сигнал за „натискане“ на длъжници, незаконна финансова дейност, изнудване за обществени поръчки и принудително прехвърляне на фирми за 1.5 млн. лв.

 

Освен управител на „Пътстрой – Варна“ Ангел Дерменджиев притежава дялове или участва в управлението на още 40 дружества. В едно от тях – „Пирин Ват“ той е съдружник на депутата от БСП Кирил Добрев. Освен това Дерменджиев е член на борда и на компанията „Екоинвест асетс“, която беше избрана от общината във Варна да изгради завод за преработка на битови отпадъци на стойност 50 млн. лв.

 

По времето на четирите мандата на бившия варненски кмет Кирил Йорданов, а и до днес дружества, свързвани с „Екоинвест асетс“, са сред редовните изпълнители на най-големите обществени поръчки на общината по поддръжката и изграждането на инфраструктурата й.

 

Изборът на строителната фирма очевидно е минал без засечки. Но трудностите, за които

 

от Министерството на културата не желаят да говорят,

 

са се появили след това.

 

Така например на 23 януари 2017 г. е била прекратена обществената поръчка за доставка, монтаж и инсталиране на системи за управление и контрол на достъпа и работното време, за видеонаблюдение, за оборудване за учебни кабинети, за звукозаписно и озвучително оборудване, както и за оборудване за музикални кабинети.

 

Според отразеното в регистъра на обществените поръчки вторият (този път успешен) опит е направен с търг по обособени позиции, обявен на 29 юни м.г. Офертите, подадени за участие в него, са отворени още на 4 август м.г. Всички договори за нейното изпълнение обаче са били сключени едва през август т.г. – по-малко от месец преди началото на учебната година. Така още тогава е било ясно, че поръчката няма как да бъде изпълнена в срок. Въпреки това

 

очертаващото се закъснение е било премълчано.

 

За два такива информационни билборда, един информационен ден и една пресконференция от бюджета на проекта са платени 17.6 хил. лв.

© Дневник

За два такива информационни билборда, един информационен ден и една пресконференция от бюджета на проекта са платени 17.6 хил. лв.

 

Неизвестно защо обявлението за възлагане на обществените поръчки е публикувано с дата 15 октомври т.г. – едва миналия вторник.

 

Специфичната дейност по доставката на оборудването за музикалните кабинети във варненското училище по изкуствата „Добри Христов“ на стойност 200 хил. лв. е спечелена от едноличното дружество „Про мюзик България“. То е регистрирано от едноличния си собственик Ирена Якимова с твърде широк предмет на дейност, простираща се от хотелиерство и ресторантьорство, през международна търговия, търговия с музикални инструменти и спедиционни и складови сделки, до селско стопанство и дори авторемонтни услуги.

 

Далеч по-малката като цена позиция за доставка и инсталация на система за управление и контрол на достъпа и работното време по същата обществена поръчка е спечелена от събирателното дружество „Делфин – 3 – Димова, Аврамова, Филипов и сие“. Тя е на стойност 21 хил. лв.

 

Доставката и инсталацията на оборудване за учебните кабинети на стойност 326 хил. лв. обаче е спечелена от компанията „Лирекс БГ“. По информация на „Капитал“ дружеството има близо 500 договора за обществени поръчки на обща стойност над 156 млн. лв. Почти няма държавно ведомство, което през последните 10 години да не е купило компютърно оборудване или други информационни системи от „Лирекс БГ“ или консорциуми, в които тази фирма участва.

 

През август т.г. се оказа, че огромна част от

 

вината за спирането на достъпа до Търговския регистър

 

е именно на „Лирекс БГ“, която е отговаряла за поддръжката му. Нито тогава, нито по-късно от компанията коментираха темата по същество.

 

Останалите търгове по обособени позиции за тази обществена поръчка – за видеонаблюдение, за оборудване за учебни кабинети, за звукозаписно и озвучително оборудване, както и за оборудване за музикални кабинети, са претърпели провал. Това сочи отразеното в публикуваната документация.

 

Провал

 

са претърпели и 10 от общо 12 обществени поръчки за авторски надзор по извършваните ремонти. Изпълнители са били намерени единствено за частите „Конструкции“ и „Архитектура“ – и двете на скромната стойност от около 11 хил. лв.

 

По време на пресконференцията във вторник ръководителят на ремонтните работи по изпълнението на проекта заяви, че забавянето с близо месец след началото на учебната година е станало заради „отказ от авторски права на проектантите от оригиналния екип на проекта“. Каква е била причината за това вероятно отново знаят само в министерството на Боил Банов.

 

Това беше и един от въпросите, които „Дневник“ изпрати до пресцентъра му. От отговорите трябваше да станат ясни всички причини за закъснението с изпълнението на проекта,

 

кой носи отговорност за тях,

 

констатирани ли са нередности при изпълнението на ремонтните работи на училището и какви мерки са предвидени за наваксване на забвения учебен процес след 15 септември т.г.

 

Отговори на тези въпроси не бяха дадени и по време на пресконференцията във вторник. Тя беше организирана от дружеството „Ивент БГ“, спечелило обществената поръчка за публичност по ремонта на училището. Стойността на поръчката – 17.6 хил. лв., също е скромна на фона на останалите разходи по проекта. Срещу тази сума обаче компанията е имала и скромни задължения – да организира една-единствена пресконференция и един информационен ден за представяне на проекта, както и да постави два билборда с размери 4х3 м с информация за него. Три други агенции, от които „Дневник“ поиска оферти за същите дейности, предложиха от

 

3 до 5 пъти по-ниски цени.

 

„Нямам никаква вина за забавянето, каза след пресконференцията във вторник директорът на училището Христо Дипчиков. Но все пак смятам, че така не се дава добър пример на учениците.“ След това той обяви, че е подал молба за напускане.

 

По-големият проблем обаче е, че според ръководителя на строителния екип, работил по ремонта, въпреки забавянето част от дейностите по него изобщо не са били извършени. Това означава, че по проекта ще бъдат наложени финансови корекции, а вероятно и санкции.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top