ТРИБУНА

Законът за хората с уврежданията влиза в парламента на 19 октомври

Първи стъпки към реформата. Така омбудсманът Мая Манолова обобщи взетите решения след днешната среща на министрите Бисер Петков и Владислав Горанов с представители на организациите на хората с уврежданията. На нея е бил подписан план за действие, според който на 19 октомври в Народното събрание трябва да бъде внесен за обсъждане проектозаконът за хората с увреждания.

Социалният министър Бисер Петков уточни, че преди това оттегленият за преработване в началото на месеца законопроект ще бъде обсъден на 16 октомври на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На следващия ден ще бъде внесен в Министерския съвет и след това, на 19 октомври, влиза за обсъждане в парламента.

„Законът за хората с увреждания и този за личната помощ ще се движат в пакет и така трябва да влязат в Народното събрание. Целта е до средата на декември да ги гласуваме, за да може да влязат в сила в началото на следващата година“, обясни Петков.

Той отново припомни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 млн. лв. за хората с увреждания. Тяхното разпределение обаче тепърва ще бъде уточнявано. По думите му право на лична помощ ще имат хората с над 90% увреждания. При децата лична помощ ще може да се използва, ако са с над 50% увреждания с право на чужда помощ и 90% без право на чужда помощ. Личната помощ пък ще може да се използва по средно 8 часа на денонощие.

Петков добави, че заявленията за помощи по новия ред и методика ще могат да се подават след 1 април 2019 г. От 1 септември пък ще започне финансирането на личната помощ.

Финансовият министър Владислав Горанов каза от своя страна, че в последните два дни са водени множество разговори с представители на организациите на хората с увреждания. Според него всички страни са направили отстъпки, за да може колкото се може по-бързо да започне реформата в сектора. Той подчерта, че управляващите ще търпят гнева на хората с увреждания, ако нарушат нещо от постигнатите днес договорки.

Въпреки подписания план за действие, майките на деца с увреждания обещаха, че няма да спрат с протестите си, докато двата закона не бъдат приети. Още утре в 17:30 ч. пред сградата на правителството те ще се съберат да изразят недоволството си от досегашните действия на управляващите.

 

 

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top